W czasach obecnych alergie związane z jedzeniem występują z większą częstotliwością niż w latach ubiegłych. Dobrze chociaż, że diagnozowanie tego typu stanów także jest na lepszym poziomie. Przy nietolerancji na produkty zawierające gluten do głównych symptomów, które mogą wzbudzić zaniepokojenie należą: bóle brzucha, brak apetytu, częste biegunki, wymioty, a nawet owrzodzenia w okolicach jamy ustnej czy migreny. Wskutek nietolerancji na gluten może występować też niedokrwistość wywołana niedoborem żelaza w organizmie, a także zaburzenia dotyczące krzepliwości. Oczywiście nie trzeba, aby doświadczać wymienionych objawów. Mamy przecież możliwość wykonania odpowiedniego testu. W oparciu diagnozę niezbędne mogą być zmiany jadłospisu, a co z tym związane – również stylu życia na co dzień. Z naszego menu jesteśmy zmuszeni wykluczyć znaczną ilość rodzajów żywności. Niedozwolone są między innymi: produkty mające w składzie takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko pieczywo, lecz także różnego rodzaju napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Jednostki uczulone na gluten muszą pamiętać też o dokładnym studiowaniu składów produktów przetworzonych. Istotne jest też unikanie jedzenia takich dań, co do których nie posiadamy wiadomości na temat zawartości. Tak w przypadku pożywienia, jak i leków.
Na naszej stronie znajdziesz informacje o celiakii która mimo że nie jest alergią często jest z nią mylona
Różnorodne konserwanty niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie trzeba się jednak załamywać. Pozbawione glutenu produkty są współcześnie ogólnodostępne, nie tylko w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale również w sklepach ogólnospożywczych. Ponad to wiele piekarnii sprzedaje bezglutenowe wypieki. W jadłospisie dobrze jest zawrzeć jak najwięcej produktów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w naturalnej formie. Dietę uczulonego na gluten także można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie trzeba nawet wyeliminowanie słodkich frykasów. Egzystencja uczulonego na gluten pacjenta w wymiarze codziennym po prostu stawia wymóg większej uwagi w wybieraniu produktów żywnościowych oraz leków.